Πολιτική

Αποζημιώσεις “Μπάλλου”, εμπαιγμού συνέχεια!-“Υφαρπάζουν” τη γη για να την χαρίζουν στους “επενδυτές”

149views

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ «ΜΠΑΛΛΟΥ», ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

Το καιρικό φαινόμενο «ΜΠΑΛΛΟΣ» έπληξε τα νησιά μας στις 14 & 15 Οκτώβρη του 2021, αφήνοντας πίσω του καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις, αφού βρήκε για άλλη μια φορά, τα νησιά μας ανοχύρωτα και τους κατοίκους απροστάτευτους, από την διαχρονική έλλειψη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και η Κυβέρνηση πανηγυρίζουν για την ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα, σχετικά με το ποσοστό της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στο μέλλον, αντί να κοκκινίζουν.

Η στάση τους, στην πραγματικότητα, αποτελεί μνημείο εμπαιγμού προς τους πληγέντες από τον «ΜΠΑΛΛΟ» αφού:

  1. Η ΚΥΑ εκδόθηκε 16 ολόκληρους μήνες μετά τις καταστροφές και λίγο πριν τις εκλογές.

  2. Η εκδοθείσα ΚΥΑ αφορά μόνο την Κέρκυρα και μάλιστα δεν περιλαμβάνει την περιοχή της Στρογγυλής, ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ οριοθέτησης της Κεφαλονιάς και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις στην Ιθάκη.

  3. Οι αποζημιώσεις είναι κλιμακωτές και πετσοκομμένες. Ειδικότερα, η αποζημίωση θα ξεκινά από το 30% για ζημίες άνω των 20.000€, στο 50% για ζημίες από 10.001€ έως 20.000€ και θα φτάνει στο 70% για τις ζημίες έως 10.000€.

Αποκαλύπτεται ότι Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο αγνοούν τον κόπο των πληγέντων για να ορθοποδήσουν, όχι μόνο τους διαχωρίζουν αλλά τους καλούν και να συμβιβαστούν με τα ελάχιστα.

Ξόδεψαν χρόνο, για να βρουν τον μαθηματικό αλγόριθμο που θα υπολογίζει τα ποσοστά των αποζημιώσεων με την λογική του κόστους και όχι των πραγματικών αναγκών των πληγέντων.

Αδιαφορούν για το ότι ένα μεγάλο τμήμα των πληγέντων δεν έχει πάρει ακόμα ούτε το 20%.

Η Λαϊκή Συσπείρωση το λέει ξεκάθαρα, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την καθολική 100% αποζημίωση όλων των ζημιών και για όλους τους πληγέντες. Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί απαιτούνται άμεσα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σήμερα η επιστήμη και η τεχνική έχουν τεράστιες δυνατότητες για μελέτες και κατασκευή έργων που θα προλαμβάνουν και θα προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες του λαού, όμως οι χρηματοδοτήσεις είτε πετσοκόβονται είτε δεν δίνονται καθόλου, από την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες του λαού.

Μόνο ο λαός με τους αγώνες του μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και τα δικαιώματά του.

11.02.2023

«ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΝ» ΤΗ ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΟΥΝ στους «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»

Τοποθέτηση στο Π.Σ της Ευγενίας Κολυβά, Περιφερειακής Συμβούλου Λευκάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, σχετικά με την προβολή δικαιωμάτων κυριότητας από την Διεύθυνση Δασών στην Λευκάδα

Συζητάμε σήμερα για μια σοβαρή εξέλιξη που αφορά τη Δημοτική ιδιοκτησία στη Λευκάδα, καθώς και ιδιωτικές και γεωργικές εκτάσεις των εργαζομένων, των αγροτών και γενικά των κατοίκων του νησιού.

Είναι μεγάλο το μέγεθος των εκτάσεων, της Δημοτικής και ιδιωτικής γης, που έρχεται το δημόσιο να “αρπάξει”! Δηλαδή, περίπου 160.000 στρέμματα, το μισό του συνόλου της Π.Ε., και στο νότιο τμήμα του νησιού που είναι υπό κτηματογράφηση τώρα.

Πραγματικά, με τον τρόπο που γίνεται, μπορούμε να μιλάμε για υφαρπαγή της περιουσίας του λαού, όπως και το ίδιο γίνεται με τα σπίτια του, που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Είναι μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην ταλαιπωρία και στο οικονομικό κόστος τόσων χρόνων των κατοίκων, να προσπαθούν να αποδείξουν ότι αυτό που κληρονόμησαν από τους γονείς τους ή αυτό που δούλεψαν ή και δουλεύουν ακόμα, είναι δικό τους.

Γιατί στην περίπτωση του αναρτημένου χάρτη της Λευκάδας που είναι γεμάτη πεζούλες και ξερολιθιές, φτιαγμένες με ποτάμια ιδρώτα, για να κρατηθεί στις πλαγιές, το λιγοστό χώμα για να καλλιεργηθεί. Θα πρέπει να αποδείξουν οι οικογένειες ότι πρόκειται για γεωργικές καλλιέργειες, δηλαδή ότι το άσπρο δεν είναι μαύρο, με τίτλο ή όχι πριν ή μετά το 2001.

Αλλά και στην περίπτωση της Λευκάδας, η δασική πολιτική που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις, έρχεται να εξυπηρετήσει τους ίδιους σκοπούς, τους μεγάλους επενδυτές, τις μεγάλες μπίζνες .

Το έχουμε δει σε όλη την Ελλάδα, ότι στο όνομα της δήθεν προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, να ξεκαθαρίζεται “εύκολα” το τοπίο της συγκέντρωσης γης.

Έπειτα, η χρήση της στο όνομα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, να περνάει σε μεγάλες επιχειρηματικές εταιρείες, συνήθως στο πεδίο ανάπτυξης των νέων ΑΠΕ ή όπως συμβαίνει σε περιοχές όπως η Λευκάδα, σε επενδύσεις στον τουρισμό.

Γι’ αυτό λέμε ότι η “προστασία” των δασών είναι για τα μάτια του κόσμου. Πάει περίπατο μπροστά στο κυνήγι του κέρδους και είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Και πραγματικά ποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι αν δεν είχε διαμορφωθεί αυτό το πολιτικό έδαφος με νόμους, που ξεκινάνε από παλιά, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι σήμερα, με σημαντικό αυτόν του 2011, των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και που εμπλούτισε με νέες νομοθετικές διατάξεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ακολουθώντας η ΝΔ με νέο νομοθετικό ογκόλιθο (τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη), φτάσαμε στο εξής σημείο:

Με μεγάλη ευκολία να παραδίδονται δάση και δασικές εκτάσεις για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Ρωτώ, θα είχε λόγο το κράτος σήμερα να έρθει να διεκδικήσει, συγκεντρώνοντας στα χέρια του, και με τέτοιο τρόπο τις δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις;

Γι’ αυτό, το πρώτο στο οποίο κρινόμαστε όλοι, είναι αν είμαστε σταθερά απέναντι σε αυτήν την πολιτική που μετατρέπει τα δάση σε εμπόρευμα. Και όχι επειδή ορισμένοι σηκώσανε τώρα παντιέρα για προεκλογικούς λόγους ή επειδή καίγεται για ορισμένους και η γούνα τους.

Η κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τις μεθοδεύσεις αυτές, στη Λευκάδα και αλλού!

Προτείνουμε:

  1. Να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις δασικές υπηρεσίες και το ΥΠΕΝ. Να μην υποβληθούν νέες δηλώσεις στα άλλα νησιά.

  2. Απαιτούμε νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του ζητήματος 

  3. Απορρίπτουμε την περιβαλλοντοκτόνα δασική πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της ΕΕ ,που παραδίδει δάση και δημόσιες εκτάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για επιχειρηματικές επενδύσεις.

11.02.2023

ΘΕΜΑ & ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ Π.Σ. 18 & 19.02.2023 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΘΕΜΑ ΕΗΔ:

«Αποτίμηση και καταβολή σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους δικαιούχους και χορήγηση όλων των προβλεπόμενων από την Κ.Υ.Α. 43726/07.06.2023¨.». Σχετική επιστολή στο Π.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Στο σκοτάδι οι δρόμοι στην Βόρεια Κέρκυρα, προβλήματα στους φωτεινούς σηματοδότες. Τι γίνεται με τα κονδύλια που έχουμε ψηφίσει για τον οδοφωτισμό και την συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών;

  2. Σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα στο ΕΠΑΛ Ζακύνθου και μέτρα για την επίλυσή τους.

  3. Σχετικά με έργα οδικής ασφάλειας στην Λευκάδα:

α) Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για τον Επαρχιακό δρόμο Νυδριού ο οποίος παραμένει ημιτελής και επικίνδυνος;

β) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο «Νέος δρόμος Φτερνό – Ρούδα».

  1. Σχετικά με έργα οδικής ασφάλειας στην Κεφαλονιά: Τι θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή για τον Επαρχιακό δρόμο στο Ληξούρι και στον Ασπρογέρακα, για την γέφυρα «ΧΕΙΜΩΝΙΚΟΥ», τον δρόμο και την βραχοπροστασία του Μύρτου καθώς και τον δρόμο Φάλαρη – Μακρυώτικα;

11.02.2023

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.