Κοινωνία

Έρχεται η αλλαγή ώρας 2024 – Η Κυριακή που αλλάζουμε τα ρολόγια

44views

Σύντομα θα αλλάξει η ώρα για το 2024, έτσι ώστε το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη να περάσει από την χειμερινή στην θερινή ώρα.

Η αλλαγή αυτή θα γίνει παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάρτιο του 2019 να τερματιστεί η πρακτική της αλλαγής ώρας από το 2021, αυτή η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη.

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή το 2024

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου τα ρολόγια μας θα γυρίσουν 1 ώρα μπροστά και θα χάσουμε -δυστυχώς- 1 ώρα ύπνου.

Για το 2024, η ημερομηνία αυτή πέφτει την Κυριακή 31 Μαρτίου, την τελευταία, δηλαδή, ημέρα του Μαρτίου. Η αλλαγή πρόκειται να γίνει τα ξημερώματα, με τα ρολόγια να δείχνουν 04:00 αντί για 03:00 π.μ., σύμφωνα με την συνήθη πρακτική.

Τις Κυριακές το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν εργάζεται, ενώ ακόμα και αυτοί που εργάζονται συνήθως έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και κοιμούνται εκείνη την ώρα. Ως εκ τούτου, η αλλαγή της ώρας δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ουσιαστικά, η «κανονική» ηλιακή χώρα είναι η χειμερινή ώρα, στην οποία και θα επιστρέψουμε την ερχόμενη Κυριακή. Η ώρα αλλάζει τον Μάρτιο, πηγαίνοντας μια ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πολλά υπολογιστικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα αυτόματης αλλαγής, αλλά η αλλαγή σε θερινή ώρα πρέπει να γίνεται με το χέρι σε όλα τα υπόλοιπα (ρολόγια χειρός, ρολόγια τοίχου, αυτοματισμοί ποτίσματος κλπ.), επομένως είναι σημαντικό να φροντίσετε να τα ρυθμίσετε.

ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.