Ελλάδα-Διεθνή

Έρευνα Πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης για το Ιόνιο Πέλαγος – 26.715 σκουπίδια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!

63views
“Το αμπέλι, θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι, στο γιαλό, θέλει καραβοκύρη”!
Τα απόβλητα που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες (κατά τα κοινώς λεγόμενα… “σκουπιδαριά”) έχουν φτάσει πλέον στο βαθύτερο σημείου της θάλασσας της Μεσογείου, με την ονομασία Καλυψώ (Calypso Deep) σε βάθος 5.112 μέτρα!
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, τα παραπάνω εντοπίστηκαν στο Φρέαρ των Οινουσσών που ‘ναι μια τάφρος που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος,  νοτιοδυτικά της Πύλου, νότια των μικρών νησιών που αποκαλούνται Μεσσηνιακές Οινούσσες.
Περισσότερες πληροφορίες στις επισυναπτόμενες πηγές:
1.
2.
3.

  Aνδρέας Π. Κολαΐτης 
(Διεθνολόγος / Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού).

Απορρίμματα ακόμα και στην Ελληνική Τάφρο στο Ιόνιο Πέλαγος, 62,6 χλμ. νοτιοδυτικά της Πύλου, με μέγιστο βάθος περίπου 5.200 μέτρα

Τα σκουπίδια «πνίγουν» τις θάλασσές μας και δυστυχώς βρίσκονται παντού ακόμη και στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, όπως διαπίστωσαν ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε μελέτη, σύμφωνα με την οποία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκουπιδιών σε βαθιά ύδατα έχουν εντοπιστεί στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πλαστικά, γυάλινα, μεταλλικά και χάρτινα απορρίμματα στον πυθμένα του Calypso Deep, το βαθύτερο σημείο στη Μεσόγειο Θάλασσα, που βρίσκεται στην Ελληνική Τάφρο στο Ιόνιο Πέλαγος, 62,6 χλμ. νοτιοδυτικά της Πύλου, με μέγιστο βάθος περίπου 5.200 μέτρα.

Τα πλαστικά αντιπροσώπευαν σχεδόν το 90% του υλικού των απορριμμάτων, σημειώνεται στη μελέτη.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marine Pollution Bulletin, τονίζεται η επιτακτική ανάγκη εφαρμογής παγκόσμιων πολιτικών για τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων και την ενθάρρυνση αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων για την προστασία των ωκεανών, γράφει χαρακτηριστικά ο Independent.

«Η αφθονία απορριμμάτων στο Calypso Deep, με 26.715 αντικείμενα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε περιβάλλον βαθιάς θάλασσας», αναφέρεται στη μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δήλωσαν ότι τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν πιθανότατα στο Calypso Deep από τα ωκεάνια ρεύματα και την άμεση απόρριψη από σκάφη.
«Κάποια ελαφρά απόβλητα, όπως τα πλαστικά, προέρχονται από τις ακτές, από όπου διαφεύγουν στο Calypso Deep. Ορισμένα πλαστικά, όπως οι σακούλες, παρασύρονται λίγο πάνω από τον πυθμένα μέχρι να θαφτούν μερικώς ή πλήρως ή να διαλυθούν σε μικρότερα θραύσματα», εξήγησε ο Miquel Canals, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης«Βρήκαμε επίσης ενδείξεις ότι σκάφη πετούν σακούλες γεμάτες σκουπίδια».

Δεδομένου ότι η τάφρος είναι ένα «κλειστό βύθισμα» με ασθενή ρεύματα, ευνοεί τη συσσώρευση συντριμμιών. «Δυστυχώς, όσον αφορά τη Μεσόγειο, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι “ούτε μια σπιθαμή της δεν είναι καθαρή”», δήλωσε ο Δρ. Canals.

Για να φτάσουν στα βάθη της τάφρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο υποβρύχιο με πλήρωμα, το Limiting Factor. Οι εικόνες τους επιβεβαίωσαν ότι τα θαλάσσια απορρίμματα έφταναν ακόμη και στα βαθύτερα και πιο απομακρυσμένα σημεία της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ https://www.newsbreak.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.