Πολιτική

Ένας ακόμη προϋπολογισμός (2023) του Δήμου Αργοστολίου εχθρικός για τις ανάγκες του λαού

165views

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (2023) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΕΧΘΡΙΚΌΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Αργοστολίου ως παρακολούθημα του κρατικού προϋπολογισμού και οριοθετημένος εντός του αντιλαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει χρόνια τώρα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι ανάγκες των ομίλων και της κερδοφορίας, σε βάρος όλων των λαϊκών αναγκών, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ταξικού και εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες προϋπολογισμού.

Σε συνθήκες που γενικεύεται το πετσόκομμα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, (η περικοπή των ΚΑΠ αγγίζει τα δέκα τελευταία χρόνια τα 30 δις ευρώ), φέτος η χρηματοδότησή τους δεν θα ξεπεράσει τα 2,8 δις ευρώ(!!!), ενώ το σύνολο των κρατικών εσόδων για τους δήμους θα καταγράψει μείωση κατά 5 εκ. ευρώ. Το κενό αυτής της κρατικής υποχρηματοδότησης έρχεται ως πρόθυμος συνεργάτης της αντιλαϊκής πολιτικής να το καλύψει και ο Δήμος Αργοστολίου στο μέτρο που τον αφορά, με δραματική αύξηση της δημοτικής φορολογίας, των ανταποδοτικών τελών, των τελών και των φόρων που χαρατσώνουν τους δημότες.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
– Οι επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ στον Δήμο Αργοστολίου για λειτουργικές δαπάνες (περίπου 5 εκ. ευρώ), δεν επαρκούν ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις αντιμισθίες των αιρετών, ποσό που ανέρχεται στα 6,8 εκ. ευρώ, και που θα αγγίζει τελικά τα 12 εκ. ευρώ μαζί με τις πληρωμές προς τρίτους.

– Η Δημοτική αρχή χαρατσώνει τους δημότες με 14,5 εκ. ευρώ περίπου, μέσω των υπέρογκων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κοινοχρήστων χώρων, πρόστιμα Κ.Ο.Κ., φόρου επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και επί ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη παρεπιδημούνταν, κοιμητηρίων, τέλεσης πολιτικών γάμων κ.α.

-Την ίδια ώρα που προετοιμάζεται το παραπάνω « σαφάρι» φοροεπιδρομής για το λαό και τους μικρούς επιτηδευματίες, είτε αφήνει ανείσπρακτα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών ύψους 8.145.277,10 ευρώ !!!! (κατά τεκμήριο τα χρεωστούν συστηματικοί κακοπληρωτές επιχειρηματίες διαχρονικά ), είτε αφήνει στο απυρόβλητο την είσπραξη τελών η μηδαμινά τέλη από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες (Λατομία, ΑΠΕ, διαφήμιση, ιχθυοτροφεία κ.α.) .

-Στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό δεν έχουν θέση οι χρηματοδοτήσεις για τις λαϊκές ανάγκες που αφορούν στον πολιτισμό – αθλητισμό, καθώς και σε άλλα έργα και υποδομές που ή μειώνονται ή εξαφανίζονται. Κανένα νέο έργο δεν υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023 που να αφορά υποδομές παιδείας και υγείας-πρόνοιας, συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας, πλην των όποιων χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ» και των σημειακών κρατικών ψίχουλων που δόθηκαν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών ( ΙΑΝΟΣ ), που δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες και που θα γίνουν με εγγύηση του τραπεζικού δανεισμού του δήμου.

-Ενδεικτικά επίσης είναι, ότι για 9ο χρόνο από τους σεισμούς του 2014, δεν έχει αποδοθεί το κονδύλι ύψους 1.272.000 ευρώ για την κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτιρίων , ότι η επιχορήγηση για τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας θα ανέλθει μόλις στο ποσό των 18.000 ευρώ, όταν το 2022 που είχε προβλεφθεί το ίδιο ποσό αποδόθηκαν μόλις 6.000 ευρώ!!!, ότι η χρηματοδότηση για το Δημοτικό Γηροκομείο είναι 10.000 ευρώ !!!, (για το 2022 που είχε προβλεφθεί το ίδιο ποσό δεν αποδόθηκε ούτε ένα ευρώ!!!), ότι η χρηματοδότηση για τον ΑΠΟΠΛΟΥ είναι 10.000 ευρώ !!!, (για το 2022 που είχε προβλεφθεί το ίδιο ποσό επίσης δεν αποδόθηκε ούτε ένα ευρώ!!!)

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό του 2023 ως ταξικό, αντιλαϊκό και εχθρικό για τις ανάγκες και στις αγωνίες του λαού μας. Απεναντίας εκτός από την Δημοτική αρχή ( ΠΑΣΟΚ – Επιχειρηματίες ) υπερψηφίστηκε και από τους μόνιμους συνδαιτυμόνες της Δ. Συμβούλους Βανδώρο– Ματιάτο (Ν.Δ.), τους Δ. Συμβούλους της παράταξης Φόρτε Γαβριελάτο – Πεφάνη , ενώ πήρε ψήφο στήριξης και από τις παρατάξεις Παρίση – Ανουσάκη (ΝΔ), και την παράταξη Παντελειού (ΣΥΡΙΖΑ) που ψήφισαν λευκό!!! Ενδεικτική επίσης είναι και η «κριτική» του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γασπαρινάτου για τις χαμηλές επιδόσεις της Δημοτικής αρχής στο περσινό φορολογικό της σαφάρι ενάντια στο λαό.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για όλες εκείνες τις δυνάμεις που τοπικά αλλά και γενικότερα, στηρίζουν σταθερά τους επιχειρηματικούς ομίλους ενάντια στα δικά τους συμφέροντα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ προκύπτει επείγουσα ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανωθούν βάζοντας σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών και να αντισταθούν αλλάζοντας τους συσχετισμούς, αλλά και σφυρηλατώντας παράλληλα μια πλατιά λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Αργοστόλι, 20/12/2022 Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.